Ekim 27, 2010

>Un Kurabiyesi

Posted in kurabiyeler, lezzet dergisi, un kurabiyesi 5:39 am tarafından semavers

>unkurabiyesi

Geçtiğimiz aylarda e-postama gelen bir mailde, bir okuyucum “karne ve 2 yaş menüsündeki” un kurabiyesinin tarifini sitede bulamadığını yazıyordu. Bloga hemen ekleyemeyeceğimden Ayşe’nin notlarıyla birlikte tarifi kendisine maille göndermiştim. Okuyucum tarifi denedikten sonra çok güzel olduğunu yazmıştı. O günlerde fırsat bulup bir türlü ekleyememiştim. Aylar sonra fotoğrafları karıştırırken karşıma çıkınca unutmadan eklemek istedim.

un kurabiyesi2

Dışarda satılan un kurabiyelerini pek sevemedim doğrusu, ama kızkardeşim Ayşe’nin yaptığı bu kurabiyeler kıvam ve lezzet olarak çok güzeldi.

Un Kurabiyesi
Malzemeler:

  • 125 gr. tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 3,5 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı toz vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı: Elenmiş un, vanilya ve kabartma tozunu bir kapta harmanlayın.
Tereyağını oda ısısında yumuşatın, küp şeklinde kesip hamur yoğurma kabına alın. 2,5 çorba kaşığı pudra şekerini ekleyip krem haline gelinceye kadar karıştırın. Unlu karışımı azar azar ilave ederek pürüzsüz ve orta sertlikte bir hamur yoğurun.
Hamuru 30 cm uzunluğunda silindir olacak şekilde şekillendirin. Bıçak yardımıyla 2 cm kalınlığında ve dikdörtgen olacak şekilde dilimleyin. Yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dk. pişirin. Fırından alıp isteğe göre pudra şekeri serpiştirin, ılınmaya bırakın.
Ayşe’nin notları: *Tereyağını kullanmadan önce bir kaseye koymuş, kaseyi de çaydanlığın üzerine yerleştirmiş, buharla eritmiş, yağın yarısı eriyince ocağı kapatıp, ılınmaya bırakmış. Oda sıcaklığına gelince tarifteki gibi hazırlamış.
*Hamuru normal kurabiyelere göre daha sertmiş ve daha zor birleşiyormuş, hatta tarifteki gibi silindir yapacakmış, ama hemen koptuğundan yuvarlayarak yapmış.

Not(12 kasım): Kurabiyelerle ilgili olarak aldığım sözlü yorumlarda, kurabiye hamurunun birleşmemesinden dolayı sıvıyağ eklediklerini ve daha yumuşak kıvamlı bir kurabiye elde ettiklerini ilettiler. Hamuru hazırlarken 2 bardak unu bir seferde değil de kıvamına göre eklemenizi tavsiye ediyorum.

Kaynak: Lezzet Dergisi Eylül 2007

unkurabiyesi1

Reklamlar

38 Yorum »

  1. >Ben de cok severim un kurabiyesini, yaninda bi de cay oldumu tamamdir. Ellerine saglik

  2. >hani derler ya çok nizami, aynen oyle çok muntazam ve pürüzsüzler! bir o kadar da lezzetlidir tahmin ederim… Ellerinize sağlık…

  3. yemekbiraşk said,

    >haticecim mükemmel olmuş,çok uzun zamandır yapmadım ve geçenlerde yaptım ununu az koymuşum yayıldı :)yani ölçülü un oluşu güzel :)eline sağlık sevgiler..

  4. mine said,

    >severim severim çok severim un kurabiyesini ah olsa da yesek bir fincan çay da yanına : )

  5. derya said,

    >Canım benim ellerine sağlık asla vazgeçemiyeceğim favori kurabiyedirellerine sağlık öpüyorum.

  6. yeşim said,

    >hatice harika olmuş bu kurabiyeler canımmmm.ellerine sağlık.not aldım ustam ilk fırsatta yapıcam.öptüm çok.

  7. >Elllerine sağlık..Lezzeti içinin görüntüsünden belli

  8. NarincE said,

    >Benim de kızım tutturur arada un kurabiyesi diye, görmesin sakın!

  9. Fuat Gencal said,

    >Hayırlı günler, un kurabiyeniz çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.Saygılar.

  10. Hayatcemresi said,

    >Sevgili adaşım,öncelikle hoşgeldin demek istiyorum,uzun zamandır yoktun,nefis bir tarifle dönmüşsün,Ayşe hanımın ellerine sağlık,hazır gibi duruyorlar,ama hazırlarda margarin var tereyağı ile yapılması çok güzel,paylaşımın için sana da çok teşekkürler,sevgiler…

  11. Pastane'den said,

    >çok lezzetli görünüyorkardeşinizin ellerine sağlık

  12. >çok güzel gözüküyorlar zaten oldum olası severim un kurabiyesini :)ellerine sağlık,sevgiler…

  13. Sevil said,

    >haticecim çayla çok severim ellerine sağlıkafiyet bal olsunsevgiler

  14. özlem said,

    >un kurabiyesi asla hayır demem bu yüzden tabağı alıyorum. ellerine sağlık.

  15. evatolyesi said,

    >Ellerinize sağlık çok severim afiyet olsun sevgiler:)

  16. yemekbiraşk said,

    >haticecim turşuya normal tuz kullandım :)sevgiler..

  17. Tijen said,

    >Sevgili Hatice,Bizim de bir komşumuz nişastalı kurabiye yapardı, un kurabiyesine benzer. Lise çağlarında en sevdiğim kurabiyeydi (tabii un kurabiyesini de severdim. Eskiden pastane mamulleri daha bir yenir şeylerdi sanki ya da bana mı öyle gelirdi ki?)

  18. >Haticecim kardeşinin elelrine sağlık.Ben de deneyeceğim.Tereyağını bu şekilde yaparsam suyu da yok olur kıvamlı olur 🙂

  19. >hatice hanım buna benzer bir tarif yapmıştım,dediğiniz gibi hamur okadar zor birleştiki beni baya terletti, bende yuvarlamıştım,tadu un kurabiyesine benzedi ama nevarki kurabiyeler sertti,bu kurabiye nasıl dışarıdakiler gibi yumuşakmı ağızda dağılıyormu,şimdi bizde yaparken tereyağını anlatıldığı gibimi yapalım yoksa yumuşamış şekilde yapsak yine yumuşak bir kurabiyemiz olurmu?sevgiler…

  20. YELDA said,

    >Ellerinize sağlık, bu yağmurlu ve soğuk havada sıcacık kahve veya çayla ne kadar güzel gider ama 🙂

  21. >hatice hanım bende hep aynı yöntemle eritiyorum yağı:)) pratik oluyor:))sevgili Ayşenin ellerine emeklerine sağlıkk:))

  22. >Lisedeyken ilk defa denemiştim ,anneme süpriz yapmak için… artık kızım yardım ediyor kurabiye yaparken 🙂 çok çok severim ellerine sağlık 🙂

  23. >Nasil severim Hatice'cigim, ellerine saglik. Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler..

  24. aleyna said,

    >kardeşiniz ayşenin ellerine sağlık hatice hanım.bende çok severim. ve yaparım.mutlu bir pazar geçirmeniz temennisiyle

  25. Hatice said,

    >sevgili Gülşen, hatırladığım kadarıyla çok sert değildi bu kurabiyeler, tarçınlı bademli kadar da ağızda dağılan şekilde değildi. pastanelerde satılan un kurabiyeleri oldukça sert oluyor, ben onları yiyemiyorum, bu kurabiyeler o kadar sert değildi.ununu daha az eklersen daha yumuşak kıvamlı bir hamur elde edersin.bir de kurabiyeleri fazla pişirmekte sertleştirir. bazı tariflerde tereyağı eritilip, soğuduktan sonra suyunu hamura eklemeden kullanılıyor, bu şekilde yağın içindeki su eklenmediğinden daha kıvamlı bir kurabiye elde ediliyormuş. bir de tariflerde şeker ve yağ uzun süreli çırpılıyor, sanırım bu yöntem de içindeki suyu uçurmak için.kardeşimin fazla vakti olmadığından yağı yumuşatmak için bu yöntemi kullanmış.umarım sonuçtan memnun kalırsın.bu arada isminin yanındaki blogun mu yoksa, tam adresini yazarsan ziyaret etmek isterim:)sevgiler…

  26. >Siz yazınca hatırladım Hatice Hanım, nasıl da sert olurdu pastanede satılanlar. Uzun zamandır hazır birşey almadığım için bilmiyorum şimdi nasıl yapıyorlar. Sizin kurabiyeler muhteşem görünüyor, belli ki kıyır kıyır gevrecik olmuş. Tam ağızda dağılan cinsten. Bu kıvamı tutturmak kolay değildir. Paylaşımınız için teşekkürler.Ellerinize sağlık.

  27. >görüntü harika.. ellerinize sağlık.. bende çok sevmem un kurabiyesini ama bu resimler beni cezbetti 🙂

  28. SEDA said,

    >Yanında çay yada süt ile ne iyi gider. Ellerine sağlık.Sevgiler

  29. >Hatice ciğim,Birbirimize aynayız, senin ve arkadaşların güzelliği yansıyor sadece, inşaallah muhebbetimiz hep böyle güzel devam eder, sevgilerimle…

  30. Sevil said,

    >canım bana bıraktığın yoruma itafen :HATİCE:Canım Annem 5. Kemoterapisini aldı .Grip olmasın diye şimdi iğne oluyor birde kan değerleri malesef çok düşünce aldığı iğnelerin dozuda arttı buda annemde bel ağrısı ve halsizlik yapıyor .İnş. bayram sonunda son kemoterapisini alacak .Allahın izni ile son olacak dualarını eksik etme / etmeyin …

  31. özlem said,

    >ellerine sağlık un kurabiyesine bayılırım şu anda çay içiyorum ekrana bakarkende yutkunuyorum. nefis görünüyorlar.

  32. misketlimonu said,

    >Güzelliği görüntüsünden belli, çok seviyorum un kurabiyesini.

  33. Cafe Pepela said,

    >Es-Selam..Un kurabiyesini gerçekten severim,çok tatlı görünüyorlar,ellerine sağlık canım!Güzel yüreğin,cici kelamların için de ayrıca teşekkür ederim.Muhabbet ve selametle

  34. >Haticecim ben de cok severim un kurabiyesini. GEcenlerde damla cikolatali bir versiyonunu yaptim. Ellerinize saglik. Huzurlu, saglikli gunler dilerim. Sevgi ve muhabbetlerimle.

  35. Admin said,

    >güzel teşekkür ederimsXe Wall Hack

  36. DATLIM said,

    >Bende un kurabiyesini çok severim fakat bir türlü tutturamam ya içi hamursu kalır yada çok sert olur …mutlaka deneyecem ellerinize sağlık

  37. >Aynen buradaki tarife uyarak yaptım. İnanılmaz güzel oldu. Yumuşacık ve ağızda dağılıyor. Karım "niye bu kadar az çıktı" diye takıldı. Ilınır ılınmaz, anında dörder adet götürdük!

  38. Anonymous said,

    >Pastanelerde satılan hiçbir şeyi almayın. Nasıl yapıldığı belli değil. Yapanın da kendi temizliğinden daima şüpheliyim. Zaten ne zaman aldıysam bayat çıkmıştır. En güzeli ev yapımı kendi imalatınız. 🙂


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: