Ekim 1, 2009

Vişne Soslu Muhallebi

Posted in kedi dili (savyer) bisküvi, sütlü tatlılar, vişne 6:56 am tarafından semavers

IMG_81561

Elif’in iftar davetine hazırlayıp götürdüğümde küçük büyük herkesin beğenisini kazanan bir tatlı olmuştu. Aslında tatlıyı hazırlarken biraz tereddüt etmiştim, zira benim ufaklıklar meyveli tatlıları yemezler. O akşam tatlının beğenilip özellikle de küçüklerin yedikten sonra çok beğendiklerini söylemeleri beni daha da mutlu etti:))

Bu tarifi Sevgili Müge’de gördüğümde sosunda vişnenin püre halinde kullanılıyor olması dikkatimi çekmişti. Bir vişnesever olarak sosun vişne suyu kullanılanlara göre daha yoğun olabileceğini düşündüm ve denemeye karar verdim, göz kararı muhallebi pişirip, taze vişneyle de sosunu hazırladım ve kuplarda servis ettim, sonuç başarılı olunca Elif’e giderken de hazırlayıp götürmeye karar verdim. Bu defa muhallebisini de Müge’nin tarifinde birkaç değişiklik yaparak hazırladım. Tarifin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Malzemeler:

Muhallebisi için:

  • 3 su bardağı süt (600 ml)
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 küçük çay bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1-2 tatlı kaşığı tereyağı

Vişneli Sosu için:

  • 1,5 su bardağı çekirdeksiz vişne (taze veya dondurulmuş)
  • 1 su bardağı su (200 ml)
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 yemek kaşığı (tepeleme) toz şeker

Tatlının alt katı için: Kedi dili

Hazırlanışı: Tatlının tabanı için kedi dillerini granül kahve+şeker+su-süt karışımı ile ıslatıp dizdim. (Kare borcam için 14 adet kedi dili kullandım)
Muhallebi malzemeleri (vanilya ve tereyağı hariç), orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kapatılır, tereyağı ve vanilya eklenir, mikser ile en az 5 dk. muhallebi ılınıncaya kadar çırpılır(ben 4-5 dk. çırptım).
Hafifçe sudan geçirip, süzdüğünüz bir kaba (Müge 30 cm.lik tart kalıbı kullanmış, ben kare borcam kullandım) dökün. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Muhallebi soğuyup, üzeri hafifçe kaymak tutarken, vişneli püre hazırlanır.
Vişneli sos için; Vişneler, rondodan geçirerek püre haline getirilir. Diğer malzemeler eklenir ve sürekli karıştırarak orta ateşte pişirilir. Kaynamaya başayınca, ateşi kısılır ve 2-3 dk. daha pişirilir. Pürenin soğumasını beklemeden, muhallebinin üzerine yayılır ve oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Soğuyunca, buzdolabına kaldırılır ve en az 2-3 saat, mümkünse 1 gece dinlendirip, servis yapılır.

Not: Bu tatlının alt katına kahveyle ıslatılmış kedi dillerinin de yakışacağını düşünüyordum ve tatlıyı da bu şekilde hazırladım, sonradan Müge’nin notlarını okuduğumda aynı şeyleri düşündüğümüzü gördüm:)
Bu tarifi deneyenler;
*Vişne Soslu Muhallebi İnci ile dünden bugüne

11 Yorum »

  1. derya said,

    Canım ellerine sağlık harika görünü
    yor öpüyorum…

  2. Mutfak Havlusu said,

    oh şimdi olsaydı serin serin :((
    :))
    ellerine sağlık

  3. Zehra Gürgen said,

    Çok güzel ve hafif bir tatlı olmuş Haticecim.
    Ellerine sağlık canım.

  4. defneylebirlikte said,

    mmmmmmmm nefffis görünüyor.bu kadar beğenildiğine şaşmamalı…ellerine sağlık haticeciğim…

  5. İnci Yemek said,

    Haticecim ellerine sağlık canım çok nefis oldu biliyorum :)bak aynısını hazırladım çok nefis bir tatlıymış gerçekten senin hazırladığın şeklide daha sonra deneyeceğim.sevgiler..

  6. pembe tatlar said,

    vişneli velimonlu tatlılar herzaman favorimdir ellerine sağlık canım…

  7. atesböcegi said,

    merhabalar canim,
    uzun bir ara blog aleminden uzaktim. izindi internetde sorundu derken epey uzak kaldim. Meger sen o ara ne enfes seyler yapmissin öyle. Tatlin harika olmus hmmm… hafif ve cok lezzetlidir eminim. iki renkli kedi dillerinede bayildim. Hele o muhtesem iftar sofralarinin görüntüleri yokmu. Tüm hazirlayanlarin ellerine saglik. kocaman sevgilerimi gönderiyorum sana

  8. nursen said,

    Merhaba canim
    Cok guzel seyler yapmissin ellerine saglik.Hele o visne soslu muhallebine bayildim.En kisa zamanda deneyecegim. Sevgiler…

  9. Hatice said,

    çok teşekkürler Derya…

    Zeynep hasta olmasam ben de senin gibi düşünürdüm:(

    Zehracığım beğenmene çok sevindim, çok teşekkürler…

    çok teşekkürler Funda:)

    İnciciğim ne kadar hızlısın:)deneyip beğenmene çok sevindim, hemen geliyorum:))

    Aslı aynen benim de:))

    Hoşgeldin Ümmühan:)) çok teşekkürler, sevgiler…

    Nursen hanım çok teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim, bu tür tatlıları seviyorsanız beğeneceğinizi umuyorum, hafif ve lezzetli bir tatlı…

    herkese sevgilerimle…

  10. zümrüdüanka said,

    Tatlıyı yiyenlerden ve çok beğenenlerden biri olarak söylüyorum gerçekten denenmeli…Mayhoş tadıyla görüntüsü kadar tadı da harika, tam bir yaz tatlısı:)
    Ellerine sağlık Haticeciğim…

  11. Hatice said,

    çok teşekkürler canım, afiyetler olsun:))


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: