Ocak 28, 2008

portakallı iki renkli kek & galeta unlu poğaça

Posted in annemin tarifleri, kekler, portakal, tuzlular 11:48 am tarafından semavers

Hafta içi okul+dişçiden sonra anneme uğradığımızda bizi portakal kokulu bu nefis kek karşıladı ve beni okul yıllarına götürdü, okul dönüşü annem kek yaptığında ne kadar da çok sevinirdim:)
Annem kısa zamnada bize pratik bir menü hazırlamıştı. Portakallı iki renkli kek, patates salatası, kıymalı milföy börek. Annemin klasik kek tarifi bu, son bir kaç seferdir de içine süt yerine portakal suyu ekliyor ve nefis oluyor. Fotoğraf makinası yanımda olmayınca kekin bütün halini cep telefonu ile çekmiştim ama resimler iyi çıkmamış, Allahtan annemin eve paket olarak verdiği kekler vardı da son iki dilim kaldığında resmini çekmek geldi aklıma.

Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı portakal suyu ve kabuklarının rendesi (yaklaşık 3 adet portakal)
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • kakao, çikolata parçaları

Hazırlanışı: Önce yumurta ve şeker iyice çırpılır, sonra geri kalan malzemeler eklenir, az bir kısmı kakao eklenmek üzere ayrılır, gerisi yağlanmış kek kalıbına boşaltılır, kakao eklenen hamur iyice karıştırılır, sade hamurun üzerine gezdirilir. Bir kaşıkla kalıbın kenarlarından doğru sade hamur kakaolu hamur üzerine hafifçe örtülür. Bu sefer evde olmadığı için annem eklememiş ama çikolata parçaları eklerseniz, çok daha nefis oluyor. Çikolata parçalarını hamuru kalıba boşalttıktan sonra aralarda ekleyin. 180 derecede 35-40 dk. pişirilir.


~~~~~~~~~~~~~

Galeta Unlu Poğaça

Bir de bu kekin yanında, kızkardeşimin tezhip kursuna götürmek üzere hazırlayıp, eve de biraz bıraktığı bu nefis galeta unlu poğaçaları da eşlik etti çayımıza:)
Cep tel. ile çektiğimden resim pek güzel çıkmadı.


¨¨¨¨ekleme¨¨¨¨

Kızkardeşim poğaçanın tarifini gazetelerin verdiği eklerden denemiş. Bu poğaçaları daha önce sofra dergisinde gördüğümde ilgimi çekmişti, biraz da tereddütte kalmıştım nasıl olur diye ve bir türlü de denemeye fırsatım olmamıştı.Poğaçaların tadına baktığımda yanıldığımı anladım, tahminimden daha da lezzetliydiler.
Poğaçaları kızkardeşim akşamdan yoğurup şekil vermiş, sabahta pişirmiş. Tarifi dergideki şekliyle aktarıyorum. (Sofra Ağustos 2004)

Galeta unlu poğaça (15-18 adet)

Hamuru icin:

  • 250 gr. margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurtanın akı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

iç malzemesi icin: 3 adet patates; tuz, pulbiber ve karabiber

üzeri için: 1 adet yumurtanın sarısı, 1 su bardağı galeta unu

Hazırlanışı: İç malzemesi icin öncelikle patatesleri bol miktarda su dolu bir tencereye koyup haşlayın. Patatesler soğuyunca kabuklarını soyun ve çatalla iyice ezin. Üzerine tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip karıştırın. Hamur için margarin, sıvıyağ, yoğurt, yumurta akı, kabartma tozu, un ve tuzu derin bir kabın içinde karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayın. Her bir parçayi elinizle açıp, içine hazırladığınız patatesli karışımdan yerleştirip kapatın ve yuvarlayıin. Üzerlerine cırpılmıs yumurta sarısı sürü galeta ununa bulayın. Yağlanmıs fırın tepsisine aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dk., üzeri renk alana kadar pişirip servis yapın.
Aşçının notu: Poğacaların sadece üzerine yumurta sarısı sürüp galeta ununa bulayın. Aksi takdirde tepsiye yapışabilirler.

Not: Resmin daha iyi anlaşılması için dergideki resmi de ekliyorum.

Reklamlar

18 Yorum »

  1. Mutfak Havlusu said,

    anne kekleri değilmi bir başka olru insana hep yaşamının güzel anlarınada döndürür böyel ne güzel..
    anneciğinin ellerine sağlık.
    hem nefis görünüyor hem leziz.

  2. Zerrin said,

    Haticecim annelerin genellikle kendilerine has bir kek tarifi mutlaka vardır..Portakallı kek yapmayı istiyordum tarifinden yararlanacağım sevgilier…

  3. melisa said,

    haticecim kek harika ama ben �u a�a�daki labneli pastaya bittim elne sa�l�k

  4. ezgi uğurlu said,

    portakallı kek müthiş olmuş.anneciğinin ellerine saglık
    diğer tariflerde çok güzel.sevgiler

  5. eyvahhyemekyandiocakbatti said,

    ay bu kek harika olmuş alttaki pastada muhteşem bayıldım ellerinize sağlık ..sevgilerimle

  6. sarımutfak said,

    portakallı keke bayılırım.ellerine sağlık annenin.poğaçalarda nefis olmuş.afiyetolsun canım
    sevgiler

  7. kizilciksurubu said,

    Harika bir kek yapmis annecigin,onun ellerine saglik.Sevgiler.

  8. http://illedeyemek.blogcu.com/ said,

    ne kadar da güzel görünüyor böyle ellerin dert görmesin…

  9. tadinadoyamadım-dilek said,

    Annecinin ne kız kardeşinin ellerine sağlık.aynı tarifi benim annemde kullanıyor:)sanırım anneler hep bu tarifi kullanıyor ma çook güzel oluyor.sevgiyle kal canım

  10. Feyza Fidan said,

    Haticecim,
    Belliki iki kız kardeşte annelerine çekmişler valla…Harika bir kek olmuş, ayrıca kardeşinin kurabiyeleride süper…Veeee tabiki bende altta gördüğüm kedidilli pastadan sözetmeden geçemiycem…Nefissss nefiss valla..
    Hepinizin ellerine sağlık,
    Sevgiler,

  11. IŞILCA TATLAR said,

    Hatice’ciğim,

    Kek çok güzel, anneciğinin ellerine sağlık. Ama bütün arkadaşların dediği gibi ben de o aşağıdaki labneli pastaya bayıldım.
    Pratik ve güzel bir sunumla hoş bir tarif.

    Ellerine sağlık.

    Sevgiler,

  12. lavantİn said,

    Annenin ellerine sağlık Hatice. Son günlerde ne çok portakallı kek tarifi çıkıyor bloglarda.:) Ama süt yerine portakal suyu oldukça değişik bir tat vermiştir herhalde.
    Sevgiler…

  13. Hatice said,

    çok haklısın Zeynep, beğenmene çok sevindim, anneme iletirim.

    Zerrin’ciğim portakal keke çok yakışıyor, denemelisin mutlaka:)

    Melisa’cığım çok teşekkürler, pasta hem leziz hem çok hafif oluyor, üstelik hzırlanması da pratik, denemeni öneririm.

    Sevgili Ezgi, beğenmene çok sevindim, ziyaretin için çok teşekkür ederim..

    Sevgili Gönül, çok teşekkür ederim:)

    çok saol Sarımutfak, ikisi de çayın yanında çok iyi gitti doğrusu:)

    Senem’cim çok teşekkür ederim canım, anneme iletirim…

    sevgili Hilal çok teşekkür ederim:)

    Sevgili Dilek, sanırım öyle:) anne eli değdiğinden daha bir leziz oluyor, çok teşekkürler ziyaretin için…

    Feyza’cığım keşke annem kadar hamarat olabilsem:) pastayı beğenmene de çok sevindim, çok teşekkürler…

    Işıl hanım çok teşekkür ederim, pastada hazır kedi dili kullanıldığından pratik oluyor, beğenmenize çok sevindim …

    Lavantin anneme ileteceğim, saolasın…ben de bu aralar portakaldan gidiyorum:) mevsimindeyken değerlendirmek lazım. bence portakal suyu keklere çok güzel bir lezzet katıyor, mutlaka denemelisin…

    herkese sevgilerimle…

  14. ece said,

    merhabalar.bu keki yapmak istiyorum.sormak istediğim içinde kabartma tozu veya vanilya veya süt yok mu?teşekkürler…

  15. Hatice said,

    merhaba Ece, çok özür diliyorum kabartma tozunu eklemeyi unutmuşum, hemen ekliyorum.
    vanilya da isteğe bağlı, içinde portakal kabuğu rendesi olduğu için eklemene gerek. Bir de bu kekin içinde süt yerine portakal suyu kullanılıyor, sen eğer süt kullanmak istersen portakal suyunu kullanmayıp yerine aynı miktarda süt kullanabilirsin.
    denediğinde de beğenirsin umarım, kolay gelsin…

  16. aNNePeRi said,

    galeta unlu poğacalar hem görüntü hemde lezzet olarak mükemmeller bence çok seviyorum ben 🙂
    Keki görünce annemin yaptığı meşhurrrrrr portakallı kekler geldi.Ellerine sağlık

  17. gülşah said,

    >kaç cmlik kalıp acaba?denemek istiyorum.

  18. Hatice said,

    >keki annem yapmıştı, klasik dilimli kek kalıplarından, 26-28 cm lik bir kalıptı sanırım.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: