Ocak 7, 2008

vişneli elmalı turta

Posted in elma, tartlar 10:48 am tarafından semavers

Bu tarifi 4-5 yıl kadar önce Oktay Ustanın programında pasta ustası Şule Gündoğan yapmıştı, hemen not almıştım, ne zamandır aklımda olan bu turtayı nihayet yapabildim.

Aşağıya tarifin orjinalini yazıyorum, ben yağ, yumurta ve şeker miktarını azaltarak hazırladım, parantez içinde kendi kullandığım ölçüleri yazıyorum.

Malzemeler:

Hamuru için:

  • 1 paket margarin (125 gr. tereyağ kullandım)
  • 2 çay bardağı sıvıyağ (1 çay bardağı sızma zeytinyağı kullandım)
  • 3 adet yumurta ( 2 adet kullandım)
  • 1,5 su bardağı şeker (1 çay bardağı kulandım, biraz az geldi)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un

İç harcı için:

  • 4 adet elma
  • 1,5 su bardağı toz şeker (1 çay bardağı kullandım)
  • fındık, tarçın
  • 250 gr. vişne

Hazırlanışı: Öncelikle iç harç hazırlanır. Elmalar kabukları soyulup, rendelenir, şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan alınır, içine dövülmüş fındık ve tarçın eklenir.

Hamuru için önce sıvı malzemler karıştırılır. Daha sonra diğer malzemeler eklenerek hamur yoğrulur. Hamur ikiye ayrılır, yarısı dondurucuya yarısı da yağlanmış fırın kabın yayılır. Üzerine soğumuş elmalı harç yayılır, üzerine vişneler yerleştirilir (ben dondurulmuş vişneyi suyunu süzdürerek kullandım) . Dondurucudaki hamur iç harcın üzerine rendelenir. 170 derecede pişirilir. Fırından çıkan turta biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri elenir.

Notlarım: Ben tarifteki yağ, yumurta ve şeker oranını azaltarak 30 cm lik . tart kalıbında hazırladım. Daha kalın bir turta isterseniz tarifteki gibi yada benim hazırladığım ölçülerle daha küçük bir kapta hazırlayabilirsiniz. Hamuru için şekeri biraz az gibiydi, dilerseniz şeker oranını artırabilirsiniz. Ben yarı yarıya yerine hamurun 1/3 ünü dondurucuya koyup kalan 2/3 lük kısmı kalıba yaydım.

30 Yorum »

  1. Düğme Bay'la BinbirçeşniHayat said,

    heh….yanı kac gundur beklıyorum kıs:)merak ettım nerde acaba dıye…demekkı buralardasın,ıyısın ıns..ya….bak etkınlıgıme katılımını beklıyorum tamam mı canım hatıcem:)…

    tarıfınıde tekrar ugradıgımda yazmıs olursun heralde….nıye koydugum ve ne yapcagımı bılmedıgım halde buzluga koydugum vısnelerı dusunurken bu ıyı bır alternatıf(cumlemı düşük oldu ne?):))ellerıne saglık…resım harıka..

  2. Yaren said,

    D A V E T I Y E

    Merhaba arkadaslar, bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar.

    Aynur Yaren

    http://www.ayyachat.blogspot.com

  3. banu gökşin said,

    canım ellerıne saglık nefıs gorunuyor.bayıldım sunumu cok hos. sevıler..

  4. Feyza Fidan said,

    Ellerine sağlık Haticecim, çok enfes olmuş..Ben Portakal Ağacının elmalı turtasını çok sık yapıyorum tek fark dövülmüş ceviz birde limon kabuğu rendesi koyuyorum elmalı içe..O halide süper oluyor.. Vişnelisi nasıl olur acep? Tarifini dört gözle bekliyorum,

    Sevgiler,

  5. Kevser said,

    Canim, nefis bir tarifle dönmüssün hosgeldin öncelikle, gözlerim seni cok aradiydi son zamanlarda.
    Ama iyi olduguna sevindim ve bu güzel görüntü ile gönüllerimizi almayi basardin, ellerine saglik.

    Bir daha fazla özletme, selamlar ve öpüyorum canim..

  6. Zerrin said,

    Haticecim ellerine sağlık hemen not ettim en kısa sürede evdeki elmaları değerlendirmek için deneyeceğim sevgiler…

  7. Damak Tadı said,

    Sevgili Hatice’ciğim,
    Pastan tıpkı Almanların Krumel tortesine benzemiş canım..Çok nefis görünüyor..Bu tür pastaları çok sevdiğimden canım istedi..Pardon!!
    Ellerine sağlık tekrardan tatlı Hatice’ciğim..

    Sevgilerle

  8. Hatice said,

    Sorma Saliha, çocukların hastalığı, büyüklerinki derken güncelleyemedim siteyi, çok şükür şimdi daha iyiyiz. inşallah, katılmayı ben de çok istiyorum.
    ben de dondurucudaki vişnelerden kullandım, seninkiler için de iyi bir alternatif olur, vişneden dolayı hafif mayhoş, güzel bir turta, denersen yorumunu da beklerim.

    hayırlı olsun Yaren, görüşmek üzere…

    beğenmene çok sevindim, çok teşekkür ederim Banu…

    Feyza’cığım çok teşekkür ederim, eminim Hatice’nin(portakal ağacı) turtası da nefis oluyordur, eğer vişneli tatları seviyorsan bir de bunu dene istersen…

    Kevser’ciğim ilgin ve desteğin için çok teşekkür ederim canım, malum kış olunca hastalıklar da zincirleme geliyor…

    Zerrin’ciğim vişnesiz de deneyebilirsin istersen, ben bir kısmına oğlum yemiyor diye vişne koymadım, öyle de güzel oluyor..denediğinde beni de haberdar et olur mu?

    Sevgili Gül’cüğüm beğenmene çok sevindim, içten yorumun için çok teşekkür ederim canım…

    herkese sevgilerimle…

  9. ab-ı hayat said,

    İlk resim harika ,nefis,beni kendine hayran bıraktı:))) ellerine sağlık canım.

    İyi olduğuna sevindim,merak eder olmuştum.

    sevgilerimi gönderiyorum….

  10. SERPİL ÇELİKKAYA said,

    Ellerine sağlık harika bir turta olmuş.sevgiler…

  11. zerrin - misss said,

    Ne hoşşş olmuş. Hele üstteki sunum..

    Ellerine sağlık Hatice’ciğim.

    Sıcacık sevgilerimle..

    http://www.misssgibi.com

  12. eyvahhyemekyandiocakbatti said,

    off bayıldım ben bu turtayaaaaa…ellerine sağlık arkadaşım tariflerin zaten hep güzeldi buda mükemmel olmuşşşş…sevgilerimle

  13. meleginmarifetleri said,

    selam tart çok güzel görünüyor ellerine sağlık hoşçakal

  14. Mutfak Havlusu said,

    sonunda ses ses diyecektim:)
    günlerdir yoksun diye.
    ama değmiş beklediğimize bu tarifle kurtardın şimdilik kendini:)))

    ellerine sağlık benim sevdiğim iki lezzeti bir araya getirmişsin iyi hoşta bunları burdan izlemekte bu işin en kötü yanı:((
    vişne reçeli bir kavanoz kalmış bir keresinde daha vişne zamanınada var anneme aynen şöyle dedim bunu kimseye vermem,benim:)))
    yani elma ve vişne benim merhametimi çalıyor bazen:)))
    ellerine sağlık tekrardan,bir dahaki yeptığında tatmak dileğiyle:))

  15. Mine said,

    Merhaba,
    Ben de bu turtanin tarifini heyecanla bekliyordum. Cok guzel bir tarife benziyor, ama ben burada (Amerikada) visne bulamam, yerine baska bir meyve kullanabilirim, ahududu gibi ama elmayla uyumlu olur mu acaba, yada sadece elmayla yapsamda olur belki.
    Eger sade veya baska meyveyle deneyen olursa umarim yorumlarda yazarlar. Ayrica siteniz harika.
    Sevgiler,
    Mine

  16. http://hunerlieller.net said,

    elinize saglık ..süper bir tart olmuş hem vişne hemde elma..elinize saglık.sevgiler..

  17. semra mutfakta said,

    Ohhh olsa da yesek.Hatice’cim ellerine sağlık.Nefis görünüyor.

  18. güzel evim said,

    Ellerinize sağlık, çok güzel olmuş. İyi seneler.

  19. İLKAY said,

    Haticeciğim hepinize geçmiş olsun canım…
    Tart nefis görünüyor…
    ellerine sağlık….
    Fotoğrafların da çok güzel….
    Sevgiler,
    İlkay

  20. Zehra said,

    Sevgili Hatice…

    Tart harika görünüyor. Ama ben sunum acisindan en üstteki minik sunuma bazildim, ellerine saglik.

    Sevgiler

    zehra

  21. Hatice said,

    Sevgili Bengisu, Serpil, Zerrin’ciğim, eyvahyemekyandıocakbattı, meleginmarifetleri beğenmenize çok sevindim, ziyaretiniz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim…

    Zeynep’ciğim malum evdekiler hasta olunca bir süre güncelleyemedim..
    bu konuda haklısın bu blogların belki de en kötü yanı ekrandan izlemek, kimbilir belki bir gün gerçeklerini de tadarız:)
    benim buzluğumda da çok az vişnem kaldı, kıyamıyorum kullanmaya:)

    herkese sevgiler…

  22. Hatice said,

    merhaba Mine, vişne yerine bulabileceğin hafif ekşi meyvelerden kullanabilirsin diye düşünüyorum, hatta fikir olması açısından belki elma rendesi üzerine vişne reçeli de gezdirebilirsin ya da istersen sadece elma ile de yapabilirsin, öyle de güzel oluyor, ben oğlum yemediği için turtanın yarısına vişne kullanmadım, eğer denersen sonucu bana da haber verirsen sevinirim. Siteyi beğenmen de çok mutlu etti beni, çok teşekkür ederim… Amerika’ya sevgiler…

    Hünerlieller, Semra’cığım, güzel evim beğenmenize çok sevindim, çok teşekkür ederim…

    İlkay’cığım geçmiş olsun dileklerin için çok teşekkür ederim canım, fotoğrafları beğenmene de ayrıca çok sevindim, Adana’ya sevgiler…

    Sevgili Zehra, kalıpla kestiğim ilk resimdekiler porsiyonluk güzel oldular, senin de beğenmene çok sevindim, ziyaretin için çok teşekkür ederim…

    herkese sevgilerimle…

  23. ilker'in mutfağı said,

    merhaba,valla görüntü muhteşem.Hele minik sunulmuş tartlar harika ellerinize sağlık.Sevgiler…

  24. Anonymous said,

    ellerine sağlık haticecim..çok nefis görünüyor..kısmetse bende yarın denemek istiyorum..ben fındık ve ceviz karışımı ile denemek istiyorum..nasıl olur aceba?hiç denedinmi?

    birde geçmiş olsun..kış sezonu griple açıldı sanırım..bizde grip olduk ailece..bebek bile:)..ama atlattık çok şükür:)Derya

  25. Anonymous said,

    denedim ve çok lezzetli oldu..ben fındık yerine ceviz koydum..cevizde ayrı bir tat kattı..tarif için teşekkürler haticecim..Derya

  26. Hatice said,

    beğenmene çok sevindim, çok teşekkür ederim İlker, sevgiler…

    Derya’cığım ben cevap verene kadar sen denemişsin, eminim cevizli de çok lezzetli olmuştur, bu tür turtalara ceviz çok yakışıyor. beğenip beğenmediğini merakla bekliyordum, çok sevindim, afiyetler olsun…
    geçmiş olsun dileklerin için de çok teşekkür ederim, küçüğün zatürresi ile başlamıştı, neyseki şimdi iyiyiz çok şükür. sizlere de çok geçmiş olsun canım, büyüklerinki neyse de bebekler hastalandımı daha bir zor oluyor, sağlıklı günler dilerim…

  27. Anonymous said,

    Haticecim canım 1 litreden 1,5 su bardağı kadar LOR çıkıyor tabii sütün içindeki katkılara göre değişebiliyor ben Adana’da Çay süt denen bir süt Mamülleri satan yer var oradan aldım sütü…ama iyice kaynattıktan sonra sütü kestiriyorum…pastörize sütten hiç denemedim canım(bak aklıma geldi ve merak ettim deneyeyim akşama inşallah)….bu arada labne de kullanabilirsin bana göre olmam demiyor canım…ben denemiştim ama o zaman günlüğüm yoktu ve fotoğraf çekmek de aklıma gelmemiş o zamanlar(ki keki kremşanti ile de denedim, krema ile de aklına gelebilecek tüm malzemelerle ve günlüklerde yayınlanan tüm kek tarifleri denendi ya da denenmek üzere arşivdeler)….tekrar yaparsam onu da yayınlarım Haticecim…
    Denersen sana şimdiden afiyetler olsun….
    Ben de sana çoooooooook güzel bir hafta sonu diliyorum….

    Sevgiyle kal….
    İlkay

  28. Hatice said,

    İlkay’cığım cevabın için çok teşekkür ederim, pastörize sütten denediğinde(acelesi yok) sonuçtan beni de haberdar et olur mu?
    şu sıralar fırınım iyice teklemeye başladı, ilk fırsatta güzel kekini denerim inşallah…sevgiler…

  29. ab-ı hayat said,

    Merhaba Hatice,

    Seni sobeledim,cevaplamak istersen sorular bloğumda.

  30. Hatice said,

    merhaba Bengisu, ben bu ebeleme sobeleme olaylarına pek katılamıyorum, ilgin ve anlayışın için çok teşekkür ederim…
    sevgiler…


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: