Haziran 6, 2005

çikolatalı pasta

Posted in pastalar 9:28 am tarafından semavers

Hafta sonu bu pastayı denedim. Pandispanyası için televizyondan aldığım pandispanya tarifine kakao ekleyerek kakaolu pandispanya olarak yaptım, kreması için de evdeki malzemelerle bir krema denedim. Sonuçta güzel bir pasta oldu. Kremasını daha fazla isteyenler krema ölçülerini artırabilir.

Malzemeler:
Pandispanyası için:

  • 4 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılmış)
  • 4 çorba kaşığı sıcak su
  • 1 su bardağı şeker
  • 90 gr. un
  • 10 gr. kakao
  • 100 gr nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz

kreması için:

  • 1/2 lt. süt
  • 1 paket çikolatalı sos
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1/2 paket (100 gr) labne peyniri

kremanın hazırlanışı: Süt, çikolatalı sos ve nişasta karıştırılır. Daha sonra ocakta kaynayana kadar çırpma teliyle karıştırılarak pişirilir. Labne peyniri eklenerek 1-2 taşım daha kaynatılır. Mikserle bir kaç dk. çırpılır ve soğumaya bırakılır. Krema soğurken üzerinin kabuk tutmaması için ara ara karıştırılır.

Hazırlanışı:

  • Yumurta akları ve sarıları dikkatli bir şekilde ayrılır (aklara bir damla dahi yumurta sarısı karışmaması gerekiyor).
    Yumurtalar dolaptan yeni çıkmışsa akları ve sarılarını düzgün bir şekilde ayırmak daha kolay olacaktır.
  • Yumurta sarıları, sıcak su ve şeker şeker eriyene kadar mikserle çırpılır.
  • Yumurta akları 1 fiske tuzla kar gibi olana kadar çırpılır (yumurta aklarının çırpıldığı kase ve mikser uçları temiz ve kuru olmalıdır).
  • Yumurta sarılı karışım aklara yavaşça karıştırarak eklenir.
  • Üzerine un, kakao, nişasta ve kabartma tozu elenerek yine dikkatli bir şekilde yumurta aklarını söndürmeden yavaşça karışırılır.
  • Yağlanmış, unlanmış kelepçeli kalıba dökülerek 160 °C ılık fırında 20-25 dk. pişirilir.
  • Pişen pandispanya soğuyunca 2 ye veya 3 e kesilir.
  • Pandispanya katları arasına soğumuş krema sürülür (istenirse pandispanya katları meyve suyu ile ıslatılabilir).
  • Pastanın dışı da artan krema ile sıvanır. Üzerine damla çikolatalar serpilerek kakao elenir.
  • İstenirse pastanın arasına vişne taneleri veya çilek dilimleri dizilip, damla çikolata ve bütün fıstık serpilir.

Reklamlar

7 Yorum »

  1. Hanife said,

    Fotograflar her zamanki gibi harika Zeynep…

  2. Hatice said,

    teşekkür ederim hanife…

  3. yemekvebiz said,

    Sevgili Zeynep merhaba,
    Eline sağlık çok şık görünüyor.
    Krema kısmı ilgimi çekti. Hazır sos ile değişik ve pratik geldi. Ancak kremayı nasıl hazırladığını da yazarmısın rica etsem. Muhtemelen en son Labne konuldu ama eminolmak istedim..
    Tekrar ellerine sağlık..
    sevgilerimle

    figen

  4. Hatice said,

    teşekkür ederim figen…kremanın nasıl hazırlandığını yazmayı unutmuşum:( hatırlattığın için sağol…hemen ekliyorum…süt, çikolata sosu, nişasta pişirilir, kaynayınca labne peyniri eklenir, 1-2 taşım daha kaynatılır. mikserle bir kaç dk. çırpılır, soğutulur.
    sevgiler…
    hatice

  5. pınar said,

    pastanın resmini görünce ilk tepkim OFFF oldu. o ne güzel bir görüntü öyle.

  6. bahar said,

    resim muhtesem, tadida öyledir eminim…hemen denemem gerek

  7. Hatice said,

    teşekkürler bahar, umarım denediğinde de beğenirsin…
    istersen pandispanyayı hazır olarak kullanabilirsin eğer kendin yaparsan pandispanya ölçüleri 26 cm lik kalıba iyi geliyor, bir de ben piştikten sonra kekin kenarlarından keserek biraz küçülttüm ve krema ancak yetti. eğer sen bol kremalı seversen krema ölçülerini artırmanı öneririm.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: