Mayıs 26, 2005

Patlıcanlı Köfte

Posted in ana yemekler 8:02 am tarafından semavers

Bu tarifi geçtiğimiz senelerde Oktay ustadan almıştım. Yanına beyaz pilav veya bulgur pilavı ile çok lezzetli ve sunumu hoş bir yemek…

Malzemeler:

Köfte harcı için:

  • 300 gr. kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
  • 1-2 dilim bayat ekmek içi (ıslatılıp, suyu iyice sıkılmış)
  • 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
  • 2-3 adet patlıcan
  • 1 adet domates
  • 2 adet sivribiber

Sosu için:

  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • kekik, su

Hazırlanışı:

  • Köfte harcı için gerekli olan malzemeler bir kapta iyice yoğurulur. Köfte harcı yoğurulurken 20-25 defa yoğurulan kaptan alınıp biraz yüksekten tekrar yoğurulan kaba vurulur.
    1-2 saat kadar dolapta bekletilir.
  • Patlıcanlar alacalı soyulup boylamasına dilimlenir. Üzerine tuz serpip acısı çıkartılır. Yıkanıp, temiz bir mutfak havlusuyla kurulanır.
  • Bol yağda kızartılır. Kızaran patlıcan dilimleri kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı süzdürülür.
  • Köfte harcından patlıcan sayısına göre kuru köfte şeklinde köfteler hazırlanır, kızartılır.
  • Domatesin dış kabuklarından kapak kesilir. Sivri biberlerin çekirdekleri ayıklanıp 2 cm. uzunluğunda dilimlenir.
  • Her patlıcan dilimine bir köfte gelecek şekilde sarılır. Ek yeri alta gelecek şekilde üzerine biber, domates yerleştirip kürdanla tutturulur. Fırın kabına dizilir.
  • Domates rendesi, salça, kekik ve sıcak suyla yapılan karışım üzerine gezdirilir.
  • 160-170 °C de önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Reklamlar

8 Yorum »

  1. cimcime said,

    Patlıcanlı köfte diye okuyunca başlığı ablamın yaptığı köftelerden zannettim.Ama resmi görünce farklı bir tarif olduğunu anladım.Ablamın yaptığı patlıcanlı köftelerin tarifini bilmiyorum ama hatırladığım kadarıyla patlıcaları közledikten sonra , köfte harcının içine karıştırıyordu sanırım.Ama çok lezzetli oluyordu.Ablamdan tarifini öğrenip en kısa zamanda blogumda yayınlayacağım.
    Senin tarifinde çok lezzetli görünüyor,ellerine sağlık.ablam köfte yeine tavukla yapar bu yemeği.
    Sevgilerimle,

  2. BirBen said,

    inanmıyorum 2 gündür aklımdaydı..çok sevindim görünce..siteler arası telapi oluştu sanki..eline sağlık yarın gel siteme benimkine de bak;yorumlaşırız:)

  3. dilek said,

    Merhaba Hatice,
    ben de yaparim bu yemegi hatta bloga da eklemsitim. Cok sevdigimiz bir yemek fakat biz adina kürdan kebap diyoruz. Annemin yillardir yaptigi herkese tavsiye edebilecegim bir yemek!
    Birben sana da simdiden afiyet olsun:)
    Ellerine saglik Hatice!

  4. Hatice said,

    teşekkürler cimcime, köfte ile közlenmiş patlıcan ayrı ayrı çok severim, ama karışımı nasıl olur merak ettim,tarifini bekleyeceğim…

    aynı şeyleri düşünüyor olmamız ne güzel birben..şimdiden kolay gelsin..

    haklısın dilek isimler farklı olsa da çok lezzetli bir yemek..senin tarifinde çok lezzetli görünüyor, patatesle birlikte çok daha lezzetli olmuştur, bir dahaki sefere ben de patates eklemeyi düşünüyorum.

  5. VANİLYA said,

    resim çok tahrik edici patlıcan mevsimide bitti zaten şimdikiler sera saman gibi olur.Eline sağlık

  6. hatice said,

    teşekkürler vanilya, artık her mevsim herşeyi bulmak mümkün ama lezzetleri yerinde olmuyor maalesef.

  7. yildizcaa said,

    merhaba tarifi denedim süper oldu. yanına da pilav ve mercimek çorbası yaptım.

  8. Hatice said,

    guzel bir menu olmus, ellerine saglik yildizcaa…


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: