Mayıs 12, 2005

profiterol

Posted in pastalar, tatlılar 4:46 pm tarafından semavers

Malzemeler:

Hamuru için :

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 2 kaşık tereyağ
  • 1 Tutam tuz
  • 1 Çay kaşığı tozşeker
  • 1 Çay kaşığı vanilya
  • 3-4 Adet yumurta

İçine :

  • 3 Adet yumurta
  • 3 Çorba kaşığı un
  • 7 Çorba kaşığı tozşeker
  • 500 ml. süt
  • 1 çay kaşığı vanilya

Sosu için :

  • 8 Çorba kaşığı tozşeker
  • 1 Çorba kaşığı un
  • 2 Adet yumurta sarısı
  • 500 ml. su
  • 200 gr bitter çikolata
  • 1 çay kaşığı vanilya

Hazırlanışı:

  • Su, yağ, şeker ve tuz bir tencereye alınır.
  • Yağ eriyip, su kaynayınca un bir defada tencereye dökülüp iyice karıştırılır ve ateşin altı kısılır.
  • Tencerenin dibinde beyaz bir tabaka oluşana dek karıştırmaya devam edilir.
  • Daha sonra hamur başka bir kaba alınır. Hafifçe ılınınca vanilya ve yumurtaların sadece biri içine kırılır. Hamur karıştırılarak yumurta iyice yedirilir. (Yumurtayı hamura karıştırmak için blendır türü bir alet tavsiye ederim.)
  • Kalan yumurtalar birer birer hamura eklenip, bu işlem tekrarlanır. Hamur soğumaya bırakılır. Hamurun kıvamı ne çok katı ne de çok yumuşak olmalı, ele biraz yapışacak kıvamda olmalı.
  • Hazırlanan hamur sıkma torbası ile yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye küçük toplar halinde sıkılır. Hamur sıkma torbası yerine 2 çay kaşığı yardımıyla hamurlar tepsiye yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 160°C-170°C de kabarıp, pembeleşene dek kapağı açılmadan fırında pişirilir. Hamurlar iyice kuruduktan sonra fırından alınır.
  • İçinin kreması için; Bir tencereye süt hariç bütün malzemeler alınır. Süt azar azar ilave edilerek, karışım ezilir. Ateşe koyup, koyu bir kıvama gelene dek karıştırarak kaynatılır.
  • Pişen hamurlar bıçakla hafifçe açılıp, içlerine bir miktar soğuyan kremadan doldurulur.
  • Üzerinin sosunu için ; Şeker, un, yumurta sarısı ve su bir tencerede iyice karıştırılır. Çikolata küçük parçalara ayrılıp, sosa ilave edilir. Koyu bir kıvam alana dek karıştırmaya devam edilir.
  • İçleri krema doldurulmuş profiteroller servis yapılacak tabakta kubbe şeklinde ara ara üzerlerine çikolata sos dökülerek dizilir. Üzerlerine toz fıstık veya hindistancevizi serpilir.

Not: Alternatif olarak Dr Oetker’in fırında pişirme yöntemi; Hamurdan yarım tatlı kaşığı büyüklüğünda parçalar alıp başka bir kaşık yardımı ile yağlanmış fırın tepsisine aralıklı koyun. Önceden 200 o C’ye ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Daha sonra fırın ısısını 150 o C’ye düşürüp iyice pembeleşinceye kadar 15-25 dakika daha pişirin. Fırından çıkartıp soğutun.

Reklamlar

19 Yorum »

  1. Overshop said,

    Those look amazing! What is that on the top – pistachios! Yummy!

  2. Hanife said,

    Muthis goruntu…
    Bende gecen gun profiterol hamurundan buyuk kurabiyeler yaptim ve bir kismi buzlukda duruyor. Senin tarifini deneyecegeim kalan kurabiylerimle.. Bunlara kurabiye diyorum ama baska ismi var midir bilmem??
    Ellerine saglik…

  3. şule said,

    gerçekten de çok güzel görünüyorlar. Böreklerin gibi. Ay karnımın guruldadığını hissettim. Ellerine sağlık..

  4. Hatice said,

    overshop, yes, you are right. Pistachios!
    Thanks a lot…

    çok teşekkür ederim hanife bildiğim kadarıyla bu hamurlara şuale hamuru deniyor.seninkiler de çok güzel gözüküyor.

    şule sana da teşekkür ederim.az önce sizin siteye bir gözatayım dedim nefis kurabiyeler eklemişsiniz 🙂

  5. zinnur said,

    Ne guzel olmus bunlar! Ben profiterol hic yapmadim, fakat yapan arkadasim hamurlarin icinin her zaman tam pismedigini ve icinin kremasini doldurmadan pismeyen kisimlarini cikardigini soylemisti. Seninkilerde boyle bir sorun oldu mu acaba?

  6. Mutfakta Zen said,

    merhaba,
    sitene mutfakta zen’den link verdim, sen de verirsen çok sevinirim.
    sevgiler,
    tijen
    http://www.mutfaktazen.blogspot.com

  7. Hatice said,

    teşekkür ederim zinnur…
    içlerinin hamur kalması topların yeterince kurumamasından kaynaklanıyor. hamur toplarının hepsinin boyutunun aynı olmaması, fırının derecesi içlerinin hamur kalmasına neden oluyor..bir de piştikten sonra fırının içinde kontrollü bir şekilde kurutmak gerekiyor.yada düşük ısıyla pişirilirse de içleri kuruyacaktır…

    murfakta zen’de benim siteme link vermene çok sevindim tijen…
    ben de senin siteni ekleyeceğim.
    yazılarını da fırsat buldukça takip etmeye çalışıyorum..

  8. Hanife said,

    Gecen sefer yaptigim hamurlardan dun senin tarifinle profitrol yaptim. Arkadasim yemege cagirmisti. Oraya gotiurdum. Fotosu olmadigi icin ekleyemedim siteye. Ama tadi harikaydi..
    Ellerine saglik..

  9. Hatice said,

    tadını beğenmene sevindim hanife afiyet olsun:)

  10. Anonymous said,

    MERHABA,
    UZUN ZAMANDIR SİZİ TAKİP EDİYORUM.EN SONUNDA CESARET EDİP PROFİTEROL YAPTIM. BAYA İYİ DURUMDA GÖRÜNÜYORLAR AMA HAMURLARIN KURULUK DERECELERİ NE KADAR OLMALIYDI ? BENİMKİLER BAYA KURU DURUYORLAR DA 🙂 YANLIŞMI PİŞİRDİM ACABA. HATTA AÇIP BİRİNİN İÇİNE BAKTIM HAMURLUK FALAN YOK. KAFAMA TAKILDI BU KADAR KURU OLMASI NORMAL Mİ? CUMARTESİ MİSAFİRİM VAR VE O GÜNE KADAR CEVAP VEREBİLİRSENİZ SEVİNİRİM.

    BİR DE ACABA MİSEFİR GELMEDEN NE KADAR ÖNCE KREMAYI KOYMALIYIM İÇİNE.
    SAYGILAR,
    NESLİHAN

  11. Hatice said,

    merhaba Neslihan,bu hamurlar kurutularak pişiriliyor ve içlerinin hamur olmaması da başarılı olduğunu gösteriyor. İçine krema koyup üstüne de sosu dökünce biraz yumuşuyor, yani yerken istenilen kıvama gelmiş oluyor.
    cuma akşamından içinin kremasını doldurup, sosunu döküp dolapta bekletebilirsin(bu şekilde hazıladığım da oldu ve ertesi gün misafirlerim beğenmişti), ama vaktin varsa cumartesi sabahtan da hazırlayabilirsin.
    sosunu dökerken servis tabağına 1 sıra içi krema dolu hamurları dizip çikolata sosunu gezdirip, sonra ikinci sıra aynı şekilde hazırlarsan sos her yere eşit dağılmış olur.
    umarım yardımcı olabilmişimdir. profiterolleri senin ve misafirlerinin beğenmesi dileğiyle, sonuçtan beni de haberdar edersen sevinirim.

  12. Anonymous said,

    MRB,
    BİRAZ GEÇ YANITLIYORUM KUSURA BAKMAYIN.

    HARİKA OLDU PROFİTEROL. SİZ CEVAP YAZANA KADAR BAYA KAYGILIYDIM DOĞRUSU. İLK DENEMEMDE SAYENİZDE HARİKA BİR NETİCE ALDIM. HERKES ÇOK BEĞENDİ. SİZİNDE ELLERİNİZE SAĞLIK.

    TEŞEKKÜR EDERİM:)
    neslihan

  13. Hatice said,

    begenmenize cok sevindim Neslihan, afiyet olsun..
    sonucu merakla bekliyordum, haber verdigin icin de tesekkur ederim…
    sevgiler..

  14. benvesen said,

    merhabalar sizi kutlarım çok güzel tarifler eklemişsinizvede çok güzel resimlemişsiniz.
    bende evde profiterol yapmak istiyorum ama kendime güvenemiyordum ama en kısa zamanda bende yapmaya karar verdim…elinize ve emeğinize sağlık

  15. Hatice said,

    merhaba benvesen, guzel yorumun icin cok tesekkur ederim:) tarifleri ve özellikle de resimleri begenmene cok sevindim..
    profiterol yapmak gorundugu kadar zor degil, insallah en kisa zamanda cesaretini toplayip dener ve begenirsin…
    sevgiler…

  16. nezihe said,

    merhaba elinize sağlik. ben de profiterölü yapmayı çok severim, bugün yine yapacağım ama tarifimi kaybettim.. burdan faydalanmak istedim. benim tarifte çikolata sosunda bitter çikolata kullanmıyordum. bu sayede sos donuyor mu üzerinde? benim yaptığımda sıvı kalıyordu fotograftakiler donmuş gibime geldi.. daha doğrusu ben bu akşam iftara halama gideceğim ve oraya götüreceğim profiterolleri.. sosunu döküp mi götürüyüm yoksa ordamı döküyüm? büyük sorun bu 🙂 ellerinize sağlık

  17. Hatice said,

    merhaba Nezihe. seyahatte olduğum için cevap vermekte geç kaldım, ama umarım senin yaptıkların istediğin gibi olmuştur..
    soruna gelince ben bu resimde çikolata sosu olarak krema ve çikolata ikilisini denemiştim, bu nedenle sos donmuş gibi gözüküyor. normalde profiterolü yaparken tarifte verdiğim sosu kullanıyorum, hatta son zamanlarda pratik olması açısından dr oetkerin çikolata sosunu kullanmaya başladım. tarifte verdiğim sos donmuyor, hatta profiterolü sosuyla birlikte akşamdan hazırlayıp ertesi gün misafirlerime ikram ettiğim zamanlar da oldu ve yiyenler çok beğenmişti.

  18. Anonymous said,

    Merhaba,
    ben sizin tarifinizi uyguladim ve profiteröller cok güzel oldular yalniz cikolata ve ici icin olan krema cok fazla artti. bunlari buzlukta saklasam bi kez daha kullanabilirmiyim? atmak istemiyorum bi sekilde degerlendirim diye dusundum. acil cevabinizi bekliyorum..
    tesekkürler…

  19. Hatice said,

    merhaba, tariften memnun kalmanıza çok sevindim, afiyet olsun. Krema ve sos tam geliyordu aslında,acaba profiterol toplarının içini az mı doldurdun?
    Pişen profiterol toplarını buzlukta saklamıştım ama kremaları hiç buzlukta saklamadım, belki bu şekilde pişmiş kremayı buzlukta saklayanlar vardır ama dediğim gibi ben hiç saklamadım.
    Ancak kısa süreli 1-2 gün kadar buzdolabında saklayıp; kek, bisküvi vs. ile yeni bir pasta yapabilirsin diye düşünüyorum.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: